Proiect REPCOV
Spitalul Clinic de Recuperare Iași implementează în perioada 01.02.2020 – 31.10.2022 proiectul „Recuperarea Eficientă a Pacientului COVID-19-REPCOV”, cod SMIS 2014+140431, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 9: Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19 pentru Obiectivul Specific 10.1 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale.
Bugetul proiectului este de 21.007.510,42 lei din care suma nerambursabilă este de 21.002.278,42 lei – echivalentă cu 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Obiectivul general al proiectului REPCOV este creșterea capacității Spitalului Clinic de Recuperare Iași de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin dotarea cu aparatură medicală și echipamente de protecție necesare prevenției eficiente, diagnosticării rapide și facilității unor îngrijiri medicale optime tuturor pacienților unității.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt creșterea gradului de protecție și sigurantă a personalului prin achiziționarea necesarului optim de echipamente personale de protecție precum și dotarea spitalului cu aparatură și dispozitive medicale.
Prin implementarea acestui proiect se va îmbunătăți capacitatea de îngrijire și tratament a pacienților, se vor furniza servicii medicale de înaltă calitate cu echipamente moderne, va crește capacitatea de îngrijire în cadrul secțiilor ATI prin achiziționarea de paturi și aparatură modernă specifică și se va reduce numărul de infectări în cadrul personalului medical prin achiziționare de echipamente de protecție și soluții de dezinfecție eficiente în combaterea virusului SARS-CoV-2.
Program/Instrument/Facilitate:
Instrument European de Vecinătate (ENI)
Programul Operațional comun România – Republica Moldova 2014 – 2020
Axa prioritară 4.1 Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate și a accesului la sănătate
Titlul proiectului:
„ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency”
ROBOMOVE
Perioada de implementare a proiectului: 24 luni
Coordonator proiect/ lider: Municipiul Iași
Parteneri: B1- Spitalul Clinic de Recuperare Iași
B2- I.M.S.P. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie Chișinău
Valoarea totala a proiectului inclusiv TVA 2.287.355,63 EURO = 11.185.169,03 lei
Obiectivul general al proiectului reprezintă creșterea nivelului de eficiență și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei și neurochirurgiei prin construirea și dotarea cu echipamente specifice a Centrului de Robotică și Neuroreabilitare din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași și construirea Anexei Blocului I a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din municipiul Chișinău, Republica Moldova.
Obiective specifice:
- îmbunătățirea serviciilor de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei și neurochirurgiei prin construirea clădirii destinate Centrului de Robotică și Neuroreabilitare a Spitalului Clinic de Recuperare Iași și construirea unei clădiri anexă la Blocul I aferent Institutului de Neurologie si Neurochirurgie din municipiul Chișinău, Republica Moldova;
- creșterea gradului de acces la serviciile de sănătate prin dotarea cu echipamente specifice utilizate în recuperarea membrelor superioare și inferioare a Centrului de Robotică și Recuperare a Spitalului Clinic de Recuperare Iași;
- creșterea eficienţei şi calităţii actului medical prin organizarea de schimburi de experiență și instruiri în recuperarea medicală robotizată între specialiștii din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie al Republicii Moldova și specialiștii din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, România.
Tipuri de intervenții/ activități:
- construcția Centrului de Robotică și Neuroreabilitare în incinta Spitalului Clinic de Recuperare Iași. În edificiul ce va fi construit se vor amenaja 8 încăperi dotate cu echipamente medicale;
- construcția Anexei Blocului I al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie Chișinău ce va servi ca policlinică de boli de profil neurologic și bază pentru instruire;
- training-uri speciale pe teme de recuperare neuromotorie (valorificând experiența cadrelor medicale din Iași și Chișinău);
- achiziția unor roboți specializați în recuperare neuromotorie, a membrelor inferioare și superioare.
Grupul țintă al proiectului este format din 10 specialiști în neurologie, kinetoterapie și reabilitare medicală din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași care vor participa la vizita de studii în Republica Moldova, precum și la sesiunea de training cu tematica Robotica în neuro-reabilitare și 10 specialiști în neurologie și neurochirurgie din cadrul Institutului de Neurologie și Neorochirurgie al Republicii Moldova care vor participa la vizita de studii în România, precum și la sesiunea de training cu tematica Robotică în neuro-reabilitare.
Beneficiarii finali sunt pacienții din zona de nord- Est a României și nu numai care vor putea beneficia de suportul medical al Centrului de Robotică și Neuroreabilitare din incinta Spitalului Clinic de Recuperare Iași, precum și pacienții cu profil neurologic care se vor adresa Institutului de Neurologie și Neurochirurgie Chișinău.
„Acest document a fost produs cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a Municipiului Iași, Spitalul de Reabilitare Clinică Iași și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” și nu poate fi în niciun caz considerat ca reflectând poziția Uniunii Europene sau a Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.”
Proiect ABCis
Proiect MANUTEX
Titlul proiectului de cercetare: ”Mănuși mecatronice textile inteligente pentru recuperarea mâinii la persoanele cu accident vascular cerebral” (MANUTEX)
Perioadă derulare proiect: 01.06.2020-31.05.2022
Contract de finanțare: nr. 134/25.05.2020 în cadrul Programului PN III- „Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare”, dezvoltare și inovare – Competiția 2019 Direcția de cercetare: 2.1 Transfer la Operatorul Economic.
Membri proiect:
Spitalul Clinic de Recuperare Iași – partener P2, cu sediul în Iaşi, str. Pantelimon Halipa nr 14, cod 700661, tel: 0232-266044, fax: 0232-252030, e-mail: secretariat @scr.ro; Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi – partener P1, cu sediul în Iaşi, str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron nr.67, cod postal: 700050, tel: 0232-237666, fax: 0232-211667, e-mail: polytech@mail.tuiasi.ro; SC MAGNUM SX SRL – coordonator cu sediul în Bucureşti, str. B-dul FERDINAND I, nr. 61 sector 2, Cod postal 021383,: tel 0213401430, fax: 0213401430, e-mail: magsx@rdslink.ro; magsx2000@gmail.ro, Valoare totală proiect: 1.463.644 lei.
Obiectivul general pe termen scurt al proiectului MANUTEX constă în validarea într-un mediu relevant a unor mănuși mecatronice textile inteligente în vederea recuperării funcționalității mâinii după accident vascular cerebral.
Obiectivul pe termen lung vizează certificarea sistemului MANUTEX și scoaterea pe piață a produsului estimându-se o creștere cu cel puțin 5% a numărului de persoane care recuperează funcționalitățile mâinii după un AVC.
Rezultatul așteptat este similar cu mobilizarea membrului de către kinetoterapeut în timpul ședințelor de recuperare, dar suplimentar mobilizării pasive, stimularea neuromusculară ar putea avea componente mai apropiate de modul natural de generare a mișcării. Stimularea electrică funcțională este o metodă utilă în recuperarea bolnavului neurologic, cu posibilitate largă de aplicare și îmbunătățire a rezultatelor reabilitării.
Proiect VOICE
Proiectul VOICE este dezvoltat sub egida programului Erasmus+ KA202 (Parteneriate strategice pentru educație și formare profesională)
Numele proiectului:
Vocational education and training for speech and language therapists and parents for rehabilitation of children with cochlear implant on how to speak – VOICE
Durata proiectului: 01/12/2020 – 30/11/2022
Numărul de referință: 2020-1-RO01-KA202-080059
Pagină web: http://voice-erasmus.eu/
Coordonator proiect/ lider: SPITALUL CLINIC DE RECUPERARE IAȘI
Strada Pantelimon Halipa nr. 14, 7000661 Iasi, Nord-Est, RO www.scr.ro
Parteneri în cadrul proiectului:
- SOCIETATEA DE OTOLOGIE SI IMPLANT COHLEAR, Romania
- UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IASI, Romania
- FUNDATIA EUROED, Romania
- ONICI, Belgium
- UNIVERSIDADE DE AVEIRO, Portugal
- STICHTING ZUYD HOGESCHOOL, Netherlands
Scopul principal al proiectului este de a oferi educație și formare profesională terapeuților în logopedie și părinților, pentru a învăța copiii cu implanturi cohleare cum să vorbească.
Grup țintă: terapeuții în logopedie și studenții din anul 3 la psihologie (viitori logopezi), care lucrează direct cu copiii cu implanturi cohleare. De asemenea, pentru părinții care trebuie să continue terapia acasă și pentru profesorii care trebuie să lucreze cu acești copii.
Rezultate:
- Portofoliu cu studii de caz despre copiii cu implanturi cohleare, care fac terapie (portofoliu de terapie IC)
- Standarde minime de rabilitare după implanturile cohleare la copii
- Manual pentru terapeuți logopezi și părinți, pentru a-i învăța pe copiii cu implanturi cohleare să vorbească (Manual VOICE)
- Educație și formare profesională pentru logopezi, pentru a-i învăța pe copiii cu implanturi cohleare să vorbească (VOICE E-Training Course)
- Educație deschisă/ online / digitală pentru părinți și grupuri de sprijin în reabilitarea copiilor cu implanturi cohleare (VOICE E-TOOLKIT)
Link-uri utile
https://www.dascalidedicati.ro/rolul-logopediei-in-dezvoltarea-copiilor/
„Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”