Secția Clinică Recuperare Medicală Cardiovasculară/ Compartiment Clinic Medicina Muncii

ȘEF DE SECȚIE 

Prof. Dr. Florin Mitu – medic primar cardiologie si medicină interna, medic specialist recuperare medicină fizică și balneologie , doctor în stiinte medicale, F.E.S.C.,  fost preşedinte al Grupului de lucru de cardiologie preventiva şi recuperare cardiovasculară al Societăţii Române de Cardiologie., vicepreședinte  Societatea Română Medicină Internă , membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România.

 

Personal medical:

 • Magda Mitu – medic primar medicină internă, medic specialist recuperare medicină fizică și balneologie
 • Silvia Chiriac, medic primar medicină internă, medic specialist recuperare medicină fizică și balneologie
 • Dr. Corina Dima Cozma, medic primar cardiologie , medic primar medicină internă
 • Dr. Magda Leon, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie
 • Șef lucrări dr. Gurzu Irina Luciana – medic primar medicina muncii
 • Arbune Dalila – medic primar medicina muncii
 • șefă Budaca Veronica

 

Sectia clinică de recuperare cardiovasculară a fost prezentă de la înfintarea Spitalului Clinic de Recuperare, din 1977, având drept obiectiv declarat reabilitarea complexă a pacientilor cu afecţiuni cardiovasculare. cu scopul reinsertiei lor în familie şi societate. Este singura secție cu acest profil din Moldova. Recuperarea cardiovasculară este reprezentată de programe comprehensive pe termen lung care includ evaluarea medicală, terapie medicamentoasa, prescrierea activităţii fizice, modificarea factorilor de risc, sfat psihologic şi comportamental,educatie medicală. 

 

Sectia noastră este destinată persoanelor cu următoarele afecţiuni cardiovasculare:  

– Bolnavi postinfarct miocardlc acut; toti bolnavii cu infarct miocardic necomplicat sunt incluşi în programe de recuperare; la cei cu infarct complicat indicatia şi momentul inceperii recuperării sunt individualizate;

 • Pacienti cu by-pass aorto-coronarian sau angioplastie coronariană;
 • Angina pectorală de efort stabilă;
 • Bolnavi după interventii chirurgicale cardiace valvulare;
 • Bolnavi după intervenții de revascularizare miocardică;
 • Bolnavi după intervenții TAVI ( intervenție trancateter a valvei aortice);
 • Bolnavi cu patologie venoasă cronică a membrelor inferioare;
 • Insuficienţă cardiacă cronică stabilă;
 • Pacientii cu hipertensiune arterială uşoară sau moderată;
 • Arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare;
 • Persoane cu obezitate şi sindrom metabolic.

 

În cadrul Compartimentului  Clinic de Medicina Muncii se acorda servicii medicale privind diagnosticul, tratamentul si reabilitarea pacientilor cu boli profesionale declarate, suspiciuni de boli profesionale sau boli legate de activitatea derulata la locul de munca.

 

Servicii medicale efectuate:

 • internarea pacienților cu boală profesională sau cu suspiciune de boală profesională ce ține de aparatul respirator (silicoza, azbestoza, alte pneumoconioze, astm bronșic profesional, BPOC profesional), intoxicații profesionale (metale grele, solvenți organici), patologia musculoscheletică prin suprasolicitare profesională, dermatoze profesionale etc. Internarea se realizează pe baza biletelor de trimitere emise de medicii de familie, medicii specialiști și medici de medicina muncii. În conformitate cu HG 955/2010, orice suspiciune de boală profesională se trimite spre clinica /secția Medicina Muncii de medicul care o depistează indiferent de specialitatea acestuia.
 • monitorizarea pacienților care în timpul activităților profesionale sunt sau au fost expuși la agenți cancerigeni și pulberi minerale cauzatoare de pneumoconioze, fără să fie declarați ca boala profesională, urmărind efectele acestora asupra sănătății.

 La nivelul secției funcționează unica Comisia de Pneumoconioze din Moldova cu rol de interpretare și codificare a radiografiilor pulmonare standard în cazul pacienților cu suspiciune de pneumoconioză (silicoza etc) și a celor cu pneumoconioze declarate.

 

Sectia dispune de următoarele dotări:

 • Laborator de ecografie, cu posibilitatea efectuării de ecocardiografii,ecografii generale, ecografii Doppler vasculare (arteriale şi venoase); sistem Doppler de determinare a indicelui gleznă-brat;
 • Laborator de electrocardiografie, dotat cu două electrocardiografe, sistem de testare de efort la cicloergometru şi covor rulant,sistem de testare de efort în circuit închis, aparate de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM) şi monitorizare electrocardiograficã (Holter ecg);
 • Sală de kinetoterapie, cu facilităţile aferente: biciclete ergometrice,biciclete ergometrice cu sistem computerizat , aparat complex de kinetoterapie;
 • La acestea se adaugă laboratorul central de analize medicale, laboratorul de radiologie al spitalului si serviciul de dietetică al spitalului.

 

În cadrul sectiei se desfăsoară activitate universitară si de cercetare, precum şi cursuri de educatie medicală continuă pentru medici şi asistenti medicali.

Pacientii internati urmează protocolul de investigatii necesare pentru evaluarea clinică, functionali şi a capacităţii de efort. În urma acestui bilant sunt elaborate

recomandările de tratament medicamentos si se stabileşte programul de exercitii fizice şi kinetoterapie individualizat, în paralel cu recomandările de dietă şi consiliere

psihologică. Urmărirea evolutiei se face de către echipa formată din medic, asistent medical, kinetoterapeut. la care se adaugă dieteticianul şi psihologul.

 Pentru a putea beneficia de serviciile clinicii în regim de internare sunt necesare următoarele documente: recomandare de internare de la medicul de familie, dovada plătii asigurărilor sociale (adeverinţă de salariat/elev/student, cupon de pensie etc), act de identitate.