Spitalul Clinic de Recuperare Iași continuă să îmbunătăţească serviciile de sănătate în domeniul reabilitării aparatului locomotor prin dezvoltarea terapiei medicale robotizate.
Cele două echipamente existente achiziționate în 2016 în cadrul Secției Recuperare Neuromotorie, respectiv robotul pentru redobândirea mersului și robotul pentru recuperarea membrului superior, ajută peste 1.000 de oameni anual să meargă din nou și să își recapete forța, adresabilitatea pacienților la această secție fiind din ce în ce mai mare.
Pentru a veni în sprijinul pacienților cu deficite motorii grave, în anul 2021 Ministerul Sănătății, alături de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Iași, susțin Spitalul Clinic de Recuperare prin finanțarea următoarelor echipamente:
• sistem robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului, destinat pentru evaluarea și reabilitarea mersului pacienților și evaluarea online a parametrilor mișcării;
• sistem robotizat pentru recuperarea membrului superior;
• aparat exoschelet pentru membrele superioare.
Echipamentele vor ajunge la Spitalul Clinic de Recuperare Iași cel târziu în luna octombrie a acestui an, când vor putea fi folosite pentru recuperarea pacienților secțiilor de Recuperare Medicală Neurologie și Medicină Fizică și Balneologie. „Achiziționarea de noi echipamente medicale care vor fi utilizate la Spitalul Clinic de Recuperare se înscrie în programul mai amplu pe care municipalitatea ieșeană îl susține pentru modernizarea acestei prestigioase unități medicale. Prin noile dotări de înalt nivel tehnologic, tratamentele vor fi mult mai ușor de aplicat și cu șanse crescute de reușită. Salut acest pas înainte în eforturile de creștere a calității actului medical și subliniez încă o dată faptul că municipalitatea va continua să investească în modernizarea și dotarea Spitalului Clinic de Recuperare! Pentru noi, sănătatea are prioritate!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Utilizarea sistemului robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului în cadrul secției Recuperare Medicală Neurologie se adresează atât pacienților cu deficite funcționale secundare afecțiunilor neurologice cu diverse etiologii, pacienților cu sechele algofunctionale complexe în context posttraumatic, cât și celor cu sechele neuromusculare post infecție cu SARS-CoV-2.
Sistemul robotizat pentru recuperarea membrului superior este un dispozitiv robotizat care va fi utilizat în cadrul secției de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie pentru recuperarea complexă a pacienților cu dizabilitate secundară unei game largi de patologii (afectare neurologică de tip paretic sau plegic a mâinii, în diferite boli reumatismale, în patologia post-traumatică a mâinii etc.), având dublă funcție, de antrenament efectiv, dar și de evaluare a funcțiilor motorii ale pacientului în timp real.
În aceeași măsură, aparatul exoschelet pentru membrele superioare va ajuta la tratarea pacienților cu patologii neuro-musculare ale membrului superior cu scopul compensării diverselor deficienţe neuro-musculare (sechele mio-osteo-articulare post traumatice şi post intervenţii chirurgicale, afecţiuni neurologice periferice, afecțiuni vasculare periferice) sau recuperare post accident vascular cerebral.
Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași